Vol aan de bak!

De afgelopen maanden hebben de stichting Stop Zoutwinning en de Bewonersgroep Borgercompagnie niet stilgezeten.
We kwamen in het geweer tegen het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), maar ook tegen Gedeputeerde Staten van Groningen.
In ons vorige bericht hebben we gemeld dat het SodM niet bereid is om tegen Nedmag op te treden hoewel wij van mening zijn, dat op basis van de huidige productiecijfers van Nedmag de bodemdaling als gevolg van de zoutwinning de 95 cm gaat overschrijden.
We zijn tegen dit besluit in beroep gegaan en hebben een bezwaarschrift ingediend. Tevens hebben we het SodM gevraagd om de hoorzitting hierover in het winningsgebied te houden. Tot dat laatste was het SodM wel bereid maar er bleek geen geschikte ruimte beschikbaar van de rijksoverheid.

Maandag 10 februari was de hoorzitting en togen de vertegenwoordigers (Jean-Pierre Dessart, Kees Ploegman, Koos Gräper en Jakoba Gräper-Niemeijer naar Den Haag om het bezwaarschrift toe te lichten. Kees Ploegman kreeg als eerste de mogelijkheid ons bezwaar toe te lichten. Hij wist op treffende toon naar voren te brengen het wantrouwen dat bij de omgeving leeft richting SodM en Nedmag. Daarna hield Jean-Pierrre een cijfermatige inhoudelijke toelichting op het stuk dat we hadden ingediend.
Nedmag mocht op onze inhoudelijke bezwaren reageren. Het bedrijf kwam niet verder dan ”het klopt niet” zonder dit nader te onderbouwen. Het geeft toch wel te denken; of het bedrijf weet dat het fout zit en kan er niets tegen in brengen, of het is zo arrogant dat het de moeite niet neemt onze argumenten serieus van repliek te dienen.

Daarnaast hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om het SodM duidelijk te maken dat ze dezelfde fouten maken als bij het aardgasdossier, onvoldoende eigen kennis vergaren over de magnesiumzoutwinning en zich enkel en alleen laten leiden door Nedmag.
Kortom, de aanpak van het SodM heeft een hoog WC-eend gehalte. Triest, maar waar!
We wachten de uitspraak van het SodM , begin maart a.s., maar weer af.

Daarnaast kwamen we ook in het geweer tegen het gebiedsplan Toekomst Landelijk Gebied Groningen.

Wat is dit voor een plan?
Het gebiedsplan dient als basis voor de toekomstbestendige ontwikkeling van het landelijk gebied, in dit geval van de provincie Groningen. Hierbij draait het om de kwaliteit van de natuur, het water, het klimaat, een gezonde bodem, schoon (drink)water en een schone lucht.
Echter, in dit rapport ontbrak het bodemdalingsgebied Nedmag. Met de grote problemen waar wij in de toekomst mee geconfronteerd gaan worden viel het niet te bevatten dat er niets over ons gebied in dit rapport geschreven stond.
Jakoba Gräper heeft de afgelopen maanden meermalen ingesproken bij de provincie Groningen en de gemeente Veendam. Daarnaast heeft ze ook vaak gesproken met leden van Provinciale Staten omdat zij het rapport moesten goedkeuren en niet zonder succes!
Haar inspanningen hebben geleid tot een wijzigingsvoorstel dat erin voorziet dat in het gebiedsplan expliciet wordt opgenomen “dat door de zoutwinning in de Veenkoloniën de diepe bodemdaling nog verder zal toenemen en dat de gevolgen hiervan een opgaven vormen voor verdere uitwerking in een gebiedsproces”.
Daar zijn we blij mee. Dat betekent dat overheden met de gevolgen van de zoutwinning aan de slag moeten.
Hoe bijzonder is het dat Nedmag erkent dat er extra aandacht moet komen voor de bodemdaling; “Wij erkennen dat bodemdaling door de zoutwinning van Nedmag in het deelgebied Veenkoloniën extra aandacht verdient” (Bron RTV1).

Het voorgaande laat zien dat we als belangengroepering er boven op zitten en moeten blijven zitten.
Temeer nu we ook allerlei “greenwash” praktijken rond het magnesiumzout zien:
“zeewier kweken in Veendam met zout van Nedmag”,
“Veendam moet een kuurstad worden”.
Of het belang van magnesiumzout voor de gladheidsbestrijding.
Op allerlei manier probeert Nedmag haar schadelijke praktijken in ons leefgebied goed te praten.

Voor al deze activiteiten hebben wij uw steun hard nodig. We kunnen het niet alleen. U kunt ons steunen in de strijd door ons te helpen in het actievoeren maar het kan ook met een geldelijke bijdrage zodat we bijv. juridische ondersteuning en deskundigheid kunnen inhuren.
Uw donatie is van harte welkom op NL15 RABO 0321 036611 t.n.v. Stichting Stop Zoutwinning onder vermelding van Donatie of door u aan te melden als donateur door een e-mail aan stopzoutwinning@gmail.com onder vermelding van Donateur.