“Het is een tijd stil geweest op onze website, maar we hebben niet stil gezeten en onze strijd tegen de zoutwinning gaat door!”
Hoe zit het ook al weer?
We willen jullie, gedupeerden, bewoners van Borgercompagnie, Kiel-Windeweer, Zuidlaarderveen, Veendam, maar ook sympathisanten, journalisten en donateurs, de komende maanden bijpraten.
Bijpraten over de juridische procedures, onze gesprekken met volksvertegenwoordigers, groeperingen die onze zaak een warm hart toedragen, etc. Maar we willen jullie ook meenemen in de rampzalige gevolgen van de zoutwinning, de werkwijze van overheidsinstanties als het ministerie van Klimaat en Groene Groei, voorheen EZK, of het Staatstoezicht op de Mijnen. Ook bieden we in de komende updates inzicht in de verhullende rollen die onze noordelijke bestuurders spelen en hoe Nedmag aan allerlei touwtjes in ons maatschappelijk leven trekt om door te kunnen gaan met hun schadelijke activiteiten”
Zoutwinning: een milieuramp die zich in stilte voltrekt. De strijd gaat door!
Zoals jullie weten veroorzaakt de winning van magnesiumzout door Nedmag grote en diepe bodemdaling, met grote gevolgen die nu al gedeeltelijk zichtbaar zijn.
Zichtbaar zijn de scheuren aan onroerend goed, stijgend grondwater, dalende bodem. Niet zichtbaar zijn zaken als de verstoring van de balans tussen verschillende aardlagen of, erger, 40 miljoen liter dieselolie in de ondergrond die aan het weglekken is ! Daarnaast is er een onomkeerbaar proces van bodemdaling ingezet met de winning van magnesiumzout.
Nedmag weet niet wat de gevolgen zijn van het afsluiten van de zoutputten; er is een grote kans dat er lekkages ontstaan. Ook de miljoenen verdwenen liters dieselolie vormen een groot gevaar voor aantasting van ons grondwater en daarmee van ons leefmilieu.
Dat alles en de inzet van Nedmag om in Kiel-Windeweer nieuwe putten te slaan maakte dat wij, bewoners van de regio, als Stichting Stop de Zoutwinning samen met de Bewonersgroep Borgercompagnie de strijd zijn aangegaan. De strijd met Nedmag als grote boosdoener, maar ook met de verschillende overheidsinstanties, die deze rampzalige zoutwinning faciliteren en niet geleerd lijken te hebben van de gevolgen van de gaswinning.
De strijd is moeizaam. Er is relatief weinig aandacht voor de gevolgen van de magnesiumzoutmijnbouw, terwijl die milieu-technisch gezien mogelijk ernstiger zijn dan bij de gaswinning. Maar dit gaat over een veel kleiner gebied met minder voelbare aardbevingen maar wel met desastreuze gevolgen voor de woon/werk- en leefomgeving.
Maar we gaan door! Dat doen we door ons juridisch te verweren, gesprekken met bestuurders en volksvertegenwoordigers aan te gaan en hen te wijzen op hun schadelijke besluiten, maar ook door de publieke opinie te mobiliseren.
We zijn overtuigd van onze zaak, maar kunnen het niet alleen. Daarom vragen we uw steun.
De komende tijd geven we updates van onze activiteiten en onze bevindingen. We beginnen met een juridische update!
De juridische strijd
We voeren op diverse fronten een juridische strijd. Een strijd van lange adem, die erop gericht is de zoutwinning te beperken en, zo mogelijk, stil te leggen.
Strijd tegen het Instemmingsbesluit, en twee omgevingsvergunningen.*
In 2022 diende de rechtszaak tegen het Instemmingsbesluit (2021) van EZK op het Winningsplan 2018 van Nedmag en tegen de vergunning voor het boren van twee nieuwe magnesiumzoutputten, in de vergunning VE-5 en VE-6 genoemd op de langere termijn voor de putten VE-7 en VE-8 .
Daarmee stopte onze berichtgeving.
Op 1 november 2022 vernietigde de rechtbank het instemmingsbesluit en de omgevingsvergunning voor het boren.
Het ministerie van EZK kreeg van de rechtbank 12 weken de tijd om een nieuw besluit te nemen met inachtneming van deze uitspraak.
We zijn tegen de uitspraak van 1 november 2022 in hoger beroep gegaan bij de Raad van State, maar wij niet alleen, ook het ministerie van EZK ging in beroep.
Dit hoger beroep moet nog voorkomen.
Strijd tegen de nieuwe boorvergunning en instemmingsbesluit januari 2023
Het ministerie van EZK kwam, zoals de rechter had bevolen, met een nieuwe vergunning en een nieuw instemmingsbesluit in januari 2023.
Omdat deze nieuwe vergunning op cruciale punten afweek van het oorspronkelijk besluit hebben we een voorlopige voorziening bij de rechtbank aangevraagd.
De Raad van State heeft hierover op 25 mei 2023 beslist: Nedmag mocht niet actief winnen uit een specifieke put (TR-9) maar mocht doorgaan met de winning uit de putten VE-5 en
VE-7, omdat deze inmiddels geboord waren(!). Via een naamgevingstruc had Nedmag van het ministerie toestemming gekregen om een nieuwe put VE-7 te noemen in plaats van VE-6.
De VE-6 zou in westelijke richting geboord worden maar het zout uit de naast geleggen VE-5 put bleek niet van voldoende kwaliteit en daarom boorde Nedmag dan maar in zuidelijke richting naar de VE-7 zonder daar een vergunning voor te hebben.
Hoe dat heeft kunnen gebeuren vertellen we in één van de volgende afleveringen
Dan nemen we jullie ook mee in de verzoeken die we aan de overheidsinstanties hebben gedaan om de eigen wetten en de door de overheid verleende vergunningen te handhaven.
Laatste nieuws
Sodm wil niet optreden tegen Nedmag om te voorkomen dat de bodemdaling de 95 cm overschrijdt; we tekenen bezwaar aan.
Op 31 juli 2024 hebben we een handhavingsverzoek ingediend bij het Sodm en het Ministerie KGG. Stichting Stop Zoutwinning en de Bewonersgroep Borgercompagnie zijn van mening dat op basis van openbare informatie het duidelijk is dat de maximale bodemdaling van 95 cm wordt overschreden. Het SodM en het Ministerie is verzocht de zoutwinning van Nedmag te stoppen.
Op 8 oktober 2024 heeft SodM bericht dat er op dit moment geen overtredingen door Nedmag zijn geconstateerd en dat er niet wordt opgetreden tegen Nedmag.
Tegen dit besluit hebben wij op 17 november 2024 bezwaar aangetekend. Ook hebben wij verzocht om de hoorzitting in deze omgeving te houden.
*wil je meer details over onze juridische strijd, mail ons stopzoutwinning@gmail.com of neem contact op met Jean-Pierre Dessart 06-5343 5749