Bijeenkomst schadeafhandeling Noord Drenthe

30 september 2021 | Stop Zoutwinning |

De gezamenlijke Noord-Drentse overheden (provincie Drenthe, gemeentes Tynaarlo, Aa en Hunze en Noordenveld, alsmede de Groningse gemeente Westerkwartier) hebben een rondetafelgesprek georganiseerd over de schadeafhandeling in Noord-Drenthe. Dit gesprek heeft plaatsgevonden op 27 september, met bewoners, lokale bestuurders en de verantwoordelijken voor de schadeafhandeling. Die laatsten werden vertegenwoordigd door demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok, voorzitter Bas Kortmann van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), en voorzitter Rian Vogels van de Commissie Mijnbouwschade. Deze commissie behandelt alle mijnbouwschade in Nederland, met uitzondering van gaswinning uit het Groningenveld.

Hoewel de afhandeling van schade door gaswinning, zeker ook rond de gasopslag Langelo, het hoofdonderwerp van discussie was, hebben wij als stichting ons hard gemaakt om ook de gevolgen van gestapelde mijnbouw voor het voetlicht te brengen. Helaas moeten wij, en ook omwonenden van de gasopslag, constateren dat IMG en de minister naar elkaar wijzen als het om het schadeproces gaat, en dus niemand verantwoordelijkheid neemt voor de zaken die niet goed gaan.