Meer verzet tegen nieuw plan zoutwinning bij Veendam

24 juli 2020 | Rtv Drenthe

“Stichting Stop Zoutwinning heeft zich bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verzet tegen het nieuwe winningsplan van zoutmijnbouwer Nedmag langs de Drents-Groningse grens.

Door zoutwinning kunnen er gaten ontstaan in de zoutholtes. Daardoor kan een mengsel van zeer zout water en diesel vrijkomen en eventueel ook in het oppervlaktewater terechtkomen. [..]

‘Sloeg in als een bom’
In juni presenteerde het ministerie het ontwerp voor het nieuwe winningsplan en twee ontwerp-omgevingsvergunningen van Nedmag. “De besluiten sloegen in de regio in als een bom: zelfs negatieve adviezen van het Staatstoezicht op de Mijnen werden in de wind geslagen. Veiligheid kwam, zoals zo vaak, op het tweede plan”, aldus Stichting Stop Zoutwinning.

“Er werd een vlammende zienswijze opgesteld die geen spaan heel laat van het winningsplan van Nedmag en van de ontwerpbesluiten. Deze zienswijze is nu bij het ministerie ingediend namens de beide groeperingen, maar ook namens de Groninger Bodem Beweging en dorpsverenigingen uit Kiel-Windeweer, Kalkwijk en Annerveenschekanaal.””
Lees verder …