Zienswijze Tynaarlo ontwerpbesluit winningsplan Nedmag

16 juli 2020 | Stop Zoutwinning

Gemeente Tynaarlo stemt niet in met het ontwerp-instemmingsbesluit over het nieuwe Nedmag winningsplan. Dat blijkt uit de door de gemeente ingediende zienswijze.
De door Tynaarlo in haar advies van 26 november 2019 benoemde onzekerheden en risico’s zijn door minister Wiebes niet weggenomen. Daarom maakt dat advies onverkort deel uit van de zienswijze.

Advies Tynaarlo 26 november 2020
In haar advies van 26 november 2019 adviseerde Tynaarlo de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om niet in te stemmen met het nieuwe Nedmag winningsplan gezien de risico’s, onzekerheden en onvoorspelbaarheid van de effecten van zoutwinning en de grote impact op het waterbeheer.

Tynaarlo sloot zich aan bij de adviezen van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het Waterschap Hunze en Aa’s om nader onderzoek te doen naar de gevolgen voor mens en milieu en wil dat de veiligheid van haar inwoners gewaarborgd wordt.
In aanvulling daarop was volgens Tynaarlo nader onderzoek nodig naar:

  • De effecten van gestapelde mijnbouw omdat in hetzelfde gebied ook gaswinning plaats vindt.
  • Toekomstvisie inclusief de afbouw van de zoutwinning op termijn.
  • Onderzoek naar de effecten op het milieu in relatie met maatschappelijke opgaven en ambities op het terrein van wonen, water, natuur en landschap, recreatie, toerisme en cultuurhistorie.

Tynaarlo vroeg de minister van EZK om de volgende maatregelen te nemen:

  • Inrichten van een fonds en garantstelling door de rijksoverheid om de gevolgen van de zoutwinning in het gebied op te vangen, nu en in de toekomst. Omdat de uiteindelijke bodemdaling pas over tientallen jaren bereikt wordt zijn monitoring en gepaste inzet van maatregelen, in zorgvuldige afstemming met het waterschap en andere betrokken noodzakelijk.
  • Eén loket voor het melden en afhandelen van alle mijnbouwschade inclusief het toepassen van het wettelijk bewijsvermoeden.

Daarnaast vroeg Tynaarlo de waterbedrijven mee te nemen in de vervolgprocedure in verband met de belangen op het terrein van de drinkwatervoorziening. Dit betreft de m.e.r.-procedure in het kader van de Algemene Strategische voorraden (ASV) als opgave uit de Structuurvisie ondergrond (STRONG).

Zienswijze gemeente Tynaarlo 16 juli 2020
Op 11 juni 2020 heeft de minister van EZK het ontwerp-instemmingsbesluit over het winningsplan 2018 van Nedmag en de bijbehorende omgevingsvergunningen gepubliceerd.

Gemeente Tynaarlo heeft daarover op 16 juli 2020 een zienswijze ingediend. Daarin laat Tynaarlo aan minister Wiebes weten niet in te kunnen stemmen met het ontwerp-instemmingsbesluit.
Tynaarlo heeft in haar advies van 26 november 2019 een aantal onzekerheden en risico’s benoemd die met het ontwerp-instemmingsbesluit niet weggenomen zijn. Gemeente en inwoners blijven zorgen houden over de zoutwinning en de stapeling van effecten van mijnbouwactiviteiten in de regio.

In aanvulling op het advies van 26 november 2019 noemt de gemeente:

  • Het voornemen van de minister om in te stemmen met zoutwinning door Nedmag tot 2045 is onvoldoende onderbouwd.
  • Het onderzoek naar de bodemdalingeffecten op langere termijn is nog in volle gang.
  • Uit het ontwerpbesluit blijkt niet op welke wijze de belangen van de drinkwatervoorziening zijn gewogen.
  • De gemeente vraagt om in het instemmingsbesluit inzichtelijk te maken welke maatregelen Nedmag moet nemen met betrekking tot de nog aanwezige diesel in de ondergrond, gezien het grote risico bij de vervuiling van grond-, drink- en oppervlakte water. De gemeente maakt zich daar zorgen over.
  • Vooraf moet worden aangetoond dat het gebruik van hulpstoffen veilig is.
  • V.w.b. de monitoring van micro-seismiciteit moet duidelijk worden geformuleerd welke voorwaarden vooraf door Nedmag moeten worden ingevuld, hoe de periodieke monitoring vormgegeven wordt en hoe de toezichthoudende rol van SodM gestalte krijgt. Op basis van de gegevens moet tussentijds ingrijpen mogelijk worden.
  • De financiële zekerheidsstelling moet worden geconcretiseerd en dient als voorwaardelijke verplichting in het instemmingsbesluit te worden opgenomen, met garantstelling door de rijksoverheid.
  • Voorafgaand aan het definitieve instemmingsbesluit moet er een onafhankelijke schaderegeling voor zoutwinning zijn die inhoudelijk gelijk is aan het schadeprotocol Groningen en de Wet Bewijsvermoeden, zoals die gelden voor schades door gaswinning uit het Groningenveld.
  • Het voornemen van de minister om voortzetting van de winning uit TR-9 toe te staan wijkt af van het advies van SodM. Een onderbouwing daarvoor ontbreekt, de minister noemt uitsluitend het economisch belang. Dit is voor de gemeente Tynaarlo onacceptabel.  Gelet op het incident uit 2018 en de onvoorspelbaarheid van de bodembeweging in de regio dienen de technische adviezen van de wettelijke toezichthouder SodM onverkort te worden opgevolgd.
  • Tynaarlo constateert dat de nieuw te ontwikkelen winputten zullen leiden tot een uitbreiding van het effectgebied en een onacceptabele toename van bodemdaling, ook in de gemeente Tynaarlo.
  • Een afbouwstrategie en een periodieke monitoring zoals bij de gaswinning ontbreken zowel in het ontwerpbesluit als in het Nedmag winningsplan.

Volgens gemeente Tynaarlo is het de vraag hoelang de zoutwinning in onze regio nog kan worden uitgeoefend, gezien de negatieve impact en de groeiende maatschappelijke weerstand. Tynaarlo roept de minister op om de ‘lessons learned’ uit het gasdossier ter harte te nemen bij de formulering van zijn definitieve besluit.