Procedure vergunningen Nedmag

7 juni 2020 | Stop Zoutwinning

Procedure instemmingsbesluit winningsplan en andere vergunningen Nedmag

Gecoördineerde procedure

Het ministerie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft besloten drie vergunningsprocedures voor Nedmag te behandelen in één gecoördineerde procedure. Het gaat om de volgende vergunningen:

  • Omgevingsvergunning uitbreiding locatie Borgercompagnie (WHC-1):
    Deze aanvraag behelst het uitbreiden van de huidige locatie in Borgercompagnie. Het ontwerp instemmingsbesluit voor deze vergunning is in december 2017 ter inzage gelegd, en hier is onder andere door omwonenden, gemeenten en stichting Stop Zoutwinning een zienswijze op ingediend. Een definitief besluit is echter nog niet genomen.
  • Omgevingsvergunningen boringen VE-5 en VE-6 (aangevraagd begin 2018):
    Dit gaat om het boren van twee zoutputten vanuit locatie WHC-1. Voor deze vergunningsaanvraag is nog geen besluit ter inzage gelegd. Wel hebben lokale overheden advies kunnen geven over deze aanvraag.
  • Winningsplan Nedmag 2018 (aangevraagd eind 2018):
    Dit is het winningsplan waar we het nu al bijna twee jaar steeds over hebben. Het winningsplan beschrijft hoe en hoeveel zout Nedmag de komende jaren wil gaan winnen en wat volgens Nedmag de risico’s hiervan zijn. Ook voor dit winningsplan is nog geen besluit gepubliceerd.

Naar aanleiding van de lekkage op 20 april 2018 in het Tripscompagnie veld van Nedmag, en vanwege gewijzigde inzichten over wat nou precies onder welke vergunning valt, is door EZK besloten de drie bovengenoemde aanvragen gezamenlijk te behandelen. Voor deze gecoördineerde procedure zal nu op korte termijn (verwachting is komende week of de week erna) een ontwerp instemmingsbesluit gepubliceerd worden. Hier kunnen alle belanghebbenden dan een zienswijze op indienen.

Volgens de informatie die wij nu hebben zou het ontwerp instemmingsbesluit op 11 juni of op 18 juni gepubliceerd kunnen worden. Dan hebben belanghebbenden 6 weken de tijd om een zienswijze in te dienen. Dit betekent dat – naar verwachting –  de termijn voor het indienen van de zienswijze eind juli verloopt.

In de volgende paragrafen zullen we erop ingaan wat dit betekent voor bewoners van het (bodemdalings)gebied rondom de Nedmag locaties.

Eerdere zienswijzen

Zienswijzen die in december 2017/januari 2018 al zijn ingediend op de eerste aanvraag voor een omgevingsvergunning blijven geldig. EZK zal punten die meer van toepassing zijn op een van de andere aanvragen (bijvoorbeeld het winningsplan) behandelen als waren ze ingediend als zienswijze op die andere aanvraag.

Bijvoorbeeld: u heeft een zienswijze ingediend in december 2017. Deze zienswijze ging in op het dorpsgezicht in Borgercompagnie en op de verwachte bodemdaling en de risico’s daarvan. EZK zal dan het eerste punt (dorpsgezicht) behandelen als ingediend binnen de aanvraag omgevingsvergunning. Het tweede punt (bodemdaling) zullen zij meenemen in de behandeling van het winningsplan. U hoeft daar verder niets voor te doen.

Omdat de omstandigheden nogal gewijzigd zijn ten opzichte van eind 2017 mogen de eerder ingediende zienswijzen ook nog aangevuld worden.

Nieuwe zienswijze op het winningsplan en andere aanvragen

In het ontwerp instemmingsbesluit dat gepubliceerd zal worden is het winningsplan 2018 het belangrijkste en meest omvangrijke (nieuwe) deel. Het winningsplan zelf is al eerder openbaar gemaakt door Nedmag, de meeste adviezen van lokale overheden zijn ook al gepubliceerd.

Gezien de enorme omvang van het winningsplan 2018 en de bijbehorende bijlagen, en gezien de complexe procedure die zal volgen, adviseren en vragen wij onze steunbetuigers om de zienswijze van stichting Stop Zoutwinning mee te ondertekenen. In dit geval kunt u, indien u dat wenst, ook meedoen in de eventuele procedure bij de Raad van State.

Wie dat liever wil kan uiteraard ook individueel een zienswijze indienen. Ook dan is er nog de mogelijkheid om zich bij de Raad van State door dezelfde advocaat te laten bijstaan als de stichting.
Bij de Raad van State is een advocaat overigens niet verplicht, maar in een procedure als deze, waarin meerdere, zeer uiteenlopende wetten van toepassing zijn, is het absoluut aan te raden wel gebruik te maken van juridische ondersteuning.

Wij zullen u kort na de publicatie van het ontwerp instemmingsbesluit via een nieuwsbrief en via onze website informeren hoe u zich aan kunt sluiten bij onze zienswijze. Ook zullen wij dan een samenvatting van onze zienswijze publiceren. Uiteraard is de volledige zienswijze dan ook ter inzage voor iedereen die erover nadenkt zich hierbij aan te sluiten.

Bezwaar en beroep

Zoals altijd kunnen alleen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend (in dit geval dus voor ongeveer eind juli) later bezwaar maken tegen een definitief besluit door in beroep te gaan bij de Raad van State. Dit omvat – onder voorbehoud – de volgende stappen:

  • EZK bekijkt alle ingediende zienswijzen en publiceert een definitief instemmingsbesluit dat de drie aanvragen integraal behandelt. In dit besluit worden ook alle zienswijzen behandeld.
  • Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na publicatie in beroep gaan tegen het definitieve besluit. Dit kan bij de Raad van State. Er is dus geen juridische tussenstap voorzien bij de “gewone” bestuursrechter. Ook is er geen aparte mogelijkheid tot bezwaar bij EZK. Eventuele bezwaren moeten dus in de zienswijze genoemd worden.
  • De genoemde besluiten, maar ook het beroep bij de Raad van State, gelden voor alle drie de vergunningsaanvragen in één. U hoeft dus maar één keer een zienswijze in te dienen en ook maar één keer in beroep te gaan.
  • De Raad van State behandelt de drie vergunningen apart omdat er verschillende wetten van toepassing zijn. Zij zullen dit – waarschijnlijk! – wel in één zitting doen. Dit is echter nog onder voorbehoud.

Rechtsbijstandverzekering

Tot slot nog dit: Zodra het ontwerp instemmingsbesluit is gepubliceerd is het verstandig om dit zo snel mogelijk te melden bij uw rechtsbijstandverzekering (indien van toepassing). Let erop dat deze verzekeringen met verschillende modules werken: controleer dus eerst of dit soort procedure ook daadwerkelijk door uw verzekering gedekt is.

In de juridische procedure (dus bij de Raad van State) is er de mogelijkheid om gezamenlijk met stichting Stop Zoutwinning te procederen. Dit raden wij gezien de complexiteit van de procedure ook aan. Indien u hier gebruik van wilt maken moet ook dit te zijner tijd aan de verzekeraar gemeld worden. Wij zullen daar ruim op tijd een formulier voor verspreiden.