20 november 2019 | Stop Zoutwinning
Volgens Waterschap Hunze en Aa’s ontbreekt er zoveel informatie aan het winningsplan Nedmag 2018 dat de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hier nog niet mee in zou mogen stemmen.
Diverse onderwerpen zijn onvoldoende onderbouwd of zelfs helemaal (nog) niet onderzocht.
Het is niet duidelijk wat de gevolgen zijn en waar deze aan de bovengrond zullen optreden.
Op basis van dit winningsplan een vergunning afgeven zou volgens het waterschap onverantwoord zijn.
Er moet onder andere nog worden onderzocht wat de gevolgen van de bodemdaling zijn op de grondwaterstromingen in het bodemdalingsgebied en naar de directe omgeving daarvan.
Dat is nodig om te kunnen bepalen welke gevolgen dit heeft op het grondgebruik van o.a.: land- en tuinbouw, natuur, gebouwen, wegen, riolering, kabels en leidingen.
De gevolgen voor mens en milieu aan de bovengrond zijn zelfs helemaal niet meegenomen in het winningsplan. Volgens het waterschap zou voor een bodemdaling met een dusdanig vergaande impact op de bovengrond en de ondiepe ondergrond een milieu effect rapportage (MER) op zijn plaats zijn.
Volgens het waterschap zijn en blijven de dynamiek en de complexiteit van de diepe ondergrond onvoorspelbaar. Naar de toekomst toe is het uitermate onzeker of er zich geen nieuwe calamiteiten en/of onvoorziene ontwikkelingen zullen voordoen die van invloed zullen zijn op het functioneren van het watersysteem. Het waterschap is van mening dat álle risico’s en gevolgen van zoutwinning volledig voor rekening zijn van de veroorzaker, niet alleen nu maar ook in de verre toekomst. Het mag niet zo zijn dat het waterschap (en dus de inwoners) dit moet betalen.
Volgens het waterschap ontbreken in dit winningsplan de benodigde zorgvuldigheid en volledigheid. In haar brief aan de minister van EZK doet zij een aantal aanbevelingen over welke onderzoeken en maatregelen noodzakelijk zijn om een zorgvuldig en verantwoord besluit te kunnen nemen.
We zijn onder de indruk van de manier waarop Waterschap Hunze en Aa’s haar adviesrol invult, haar verantwoordelijkheid neemt richting inwoners en van de keuze om het advies zo te verwoorden dat dit ook voor belanghebbende inwoners begrijpelijk is. Hier kunnen veel instanties een voorbeeld aan nemen!
Brief Advies Waterschap Hunze en Aa’s aan Minister van Economische Zaken en Klimaat | Waterschap Hunze en Aa’s | 13 november 2019
Bijlage bij Advies met toelichting | Waterschap Hunze en Aa’s | 13 november 2019