19 november 2019 | Stop Zoutwinning
De gemeente Midden-Groningen adviseert om te stoppen met zoutwinning door Nedmag uit de bestaande putten en geen nieuwe putten toe te staan.
Nedmag Winningsplan Borgercompagnie en Tripscompagnie
Gemeente Midden-Groningen heeft haar advies aan de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) uitgebracht.
De gemeente heeft daarvoor ook haar inwoners geraadpleegd. Daarbij bleek sprake van unaniem verzet tegen uitbreiding van de zoutwinning. “Het maatschappelijk draagvlak ontbreekt volkomen.”
Tijdens de vergadering van de raadscommissie Midden-Groningen op 31 oktober 2019 bleek dat alle partijen in Midden-Groningen unaniem achter het collegestandpunt staan: de zoutwinning door Nedmag moet stoppen.
Zoutwinning
De gemeente adviseert om:
- niet in te stemmen met de aangevraagde productie uit de bestaande putten
- niet in te stemmen met de de uitbreiding door nieuwe putten
Midden-Groningen: “Het winnen van zout uit de ondergrond is geen duurzame activiteit. De bodemdaling is onomkeerbaar en vereist eeuwigdurend beheer (stuwen, pompen). De zoutwinning en -productie vergen veel energie. Er zijn aanzienlijke lozingen op de Waddenzee. Er blijven miljoenen liters dieselolie achter in de diepe ondergrond, die op termijn naar andere lagen zullen weglekken. Met alle onzekerheden die er al zijn over de ontwikkeling in de diepe ondergrond, vinden wij dit een onverantwoord proces.”
Calamiteit Tripscompagnie
De gemeente beschouwt de door Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) opgelegde beheersmaatregelen i.v.m. de calamiteit bij Tripscompagnie als een voldongen feit: “De maatregelen zullen leiden tot een extra bodemdaling van zo’n 30 cm bovenop de 53 cm (augustus 2019) en zijn kennelijk noodzakelijk om te voorkomen dat de pekel (en dieselolie) ongecontroleerd ondergronds weglekken wat eenzelfde bodemdaling tot gevolg zou hebben. SodM schrijft dat de nadelige effecten van de afwikkeling van het incident deels nog onvoorspelbaar zijn.”
Schade-afhandeling
Inmiddels is bekend dat met de Tijdelijke Wet Groningen en de totstandkoming van het loket Mijnbouwschade er ook in de nabije toekomst geen sprake zal zijn van één schadeafhandelingsregime en dat er verschil is in het toepassen van het bewijsvermoeden.
Toezeggingen van de minister dan beide schadeafhandelingsinstanties goed zullen gaan samenwerken bieden volgens de gemeente onvoldoende zekerheid.
Midden-Groningen blijft daarom pleiten vóór 1 loket voor alle mijnbouwschade met dezelfde randvoorwaarden als voor de afhandeling van schade uit het Groningen gasveld.
Stichting Stop Zoutwinning:
Wij zijn erg blij met het advies van de gemeente Midden-Groningen.
Dit is nog belangrijker geworden nu gezamenlijk onderzoek van de regionale omroepen heeft bevestigd dat we niet kunnen vertrouwen op de informatie die mijnbouwbedrijven aanleveren terwijl daar wel de besluiten en risico-afwegingen over mijnbouw op gebaseerd zijn (en worden). Zie voor meer informatie daarover ons artikel Mijnbouwgegevens onbetrouwbaar.
Wij zijn onder de indruk van de manier waarop het college van Burgemeester en Wethouders van Midden-Groningen haar raadsleden en haar burgers betrekt en transparant is door haar advies openbaar te maken. Dit geeft een broodnodige impuls aan het herstel van vertrouwen dat bij de gedupeerde inwoners vrijwel volledig verdwenen is, door de gang van zaken rond de gaswinning.
Het wordt de hoogste tijd dat alle lokale overheden het voorbeeld van Midden-Groningen gaan volgen. Het is niet meer van deze tijd om raadsleden, statenleden en burgers niet te betrekken bij besluiten die zo’n enorme impact hebben op het leven en wonen van inwoners.