5 november 2019 | Stop Zoutwinning
Opnieuw worden standpunten van Stop Zoutwinning door onafhankelijk onderzoek bevestigd.
Er is onvoldoende toezicht op naleving van de regels door de mijnbouwers en onvoldoende controle op de juistheid, volledigheid en onafhankelijkheid van de aangeleverde informatie die als basis voor besluitvorming, onderzoek en toezicht gebruikt is (en wordt).
Er zijn voldoende redenen om aan de betrouwbaarheid te twijfelen. Inmiddels is voldoende aangetoond dat die informatie niet betrouwbaar is. Denk maar eens aan de inmiddels volledig onderuit gehaalde Witteveen & Bos-rapporten en de fouten in de meetgegevensvan het KNMI. Al die informatie, van al die jaren, zou door onafhankelijke wetenschappers opnieuw moeten worden beoordeeld.
De alom gerespecteerde onderzoeker Ir. A.P.E.M. Houtenbos stelt dat de modellen voor de bepaling van risico’s en veroorzaakte schade allerminst betrouwbaar zijn. Daarnaast gebeurt de afweging over veiligheids- en mileubelangen van omwonenden volgens hem op basis van door de belanghebbende mijnbouwondernemingen verschafte bodemgegevens. De mijnbouwsector bepaalt zelf wat, waar, wanneer en hoe gemeten wordt en hoe die metingen geanalyseerd, geïnterpreteerd en gepubliceerd worden. Die gegevens zijn niet allemaal voor iedereen toegankelijk waardoor de juistheid daarvan niet door onafhankelijke wetenschappers kan worden vastgesteld.
Het gezamenlijke onderzoek van de noordelijke regionale omroepen levert steeds meer bewijs op dat dit bevestigd. Zij hebben op 4 november een serie schokkende artikelen gepubliceerd. Zie de links na de video.
Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) moeten wij erop vertrouwen dat de mijnbouwsector de juiste gegevens aanlevert. Veel van die gegevens zijn nog nooit door SodM gecontroleerd omdat daar geen reden voor zou zijn. Volgens Wouter van der Zee, hoofd Ondergrond van SodM, heeft dit voor SodM daarom geen prioriteit.
De geschiedenis herhaalt zich, de overheid heeft niets geleerd van het gaswinningsschandaal in Groningen en Noord-Drenthe en van de talloze incidenten daar en elders in het land. Wij maken ons grote zorgen en velen met ons!
Waarom niets op RTV Noord en maar minimaal in Dagblad van het Noorden?
Dit is een gezamenlijk onderzoek van de noordelijke regionale omroepen en ook voor de provincie Groningen heel erg relevant. Tot nu toe heeft RTV Noord er niets over gepubliceerd, helemaal niets! Waarom niet?
Documentaire
- Mijnbouwgegevens en -rapporten staan vol fouten | Omrop Fryslân | 4 november 2019
“Officiële gegevens en rapporten over mijnbouw in ons land zitten vol met fouten. Geregeld spreken adviesrapporten over de gas-, olie- en zoutwinning en de afvalwaterinjecties elkaar tegen.””Uit het onderzoek blijkt verder dat risico’s in veel conceptrapporten nog wel beschreven worden, maar dat die gegevens in meerdere gevallen uit de definitieve rapporten zijn geschrapt. Mijnbouwactiviteiten worden gecontroleerd door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Die erkent dat er fouten staan in hun openbare database, maar omdat ze ook andere bronnen hebben, zou dat een goede controle van de winbedrijven niet in de weg staan.Er is een duidelijke tendens te bespeuren dat risico’s en gevolgen in vooronderzoeken in meerdere gevallen worden verkleind. Daarvan zijn tientallen voorbeelden te vinden, waaronder de vooraf verwachte bodemdaling in Fryslân en de drinkwatervervuiling in Twente. Risico’s worden in de conceptrapporten nog wel beschreven, maar zijn in de definitieve versies uit de tekst verdwenen.” Lees verder…
- Beleid mijnbouw gebaseerd op drijfzand | rtv Oost | Oscar Siep | 4 november 2019
“Officiële gegevens en rapporten over mijnbouw in ons land zitten vol met fouten. Regelmatig is sprake van tegenstrijdige adviesrapporten over de gas-, olie-, zoutwinning en afvalwaterinjectie. Europese richtlijnen worden niet altijd nageleefd en milieuvergunningen niet aangevraagd. Verder worden risico’s in veel conceptrapporten nog wel beschreven, maar zijn deze gegevens in meerdere gevallen uit de definitieve rapporten geschrapt.” Lees verder…
- Rapporten over mijnbouw vol fouten: ‘Grootste vrees blijkt keiharde waarheid’ | rtv Oost | Oscar Siep | 4 november 2019
“Burgergroepen zagen het al aankomen. Uit onderzoek van de vier noordelijke regionale omroepen is gebleken dat officiële gegevens en rapporten over mijnbouw in ons land vol staan met fouten. Regelmatig is sprake van tegenstrijdige adviesrapporten over de gas-, olie-, zoutwinning en afvalwaterinjectie. “De grootste vrees die we hiervoor ook al hadden, blijkt nu keiharde waarheid”, luidt de reactie van één van de burgercomités.” Lees verder…
- Staatstoezicht over gegevensfouten: ‘Geen reden om te controleren’ | rtv Oost | 4 november 2019
“De reacties op het onderzoek over de gegevens uit de mijnbouw zijn opmerkelijk. Er is herkenning en teleurstelling tegelijk. Herkenning omdat eigen ervaringen veelal overeen komen met de uitkomsten van het onderzoek. Teleurstelling omdat alle ervaringen bij elkaar een verdrietig maar keihard beeld schetsen. ” Lees verder…