15 maart 2019 | Stop Zoutwinning
- Niemand weet precies wat de gevolgen en de risico’s van gas- en zoutwinning in deze regio zijn. Niet voor de korte termijn, niet voor langere termijn. Dat de risico’s groot zijn is inmiddels wél duidelijk. Ondergrond en waterhuishouding zijn volledig verstoord. Men weet te weinig over de gevolgen van het gebruik van de, vaak giftige, mijnbouwhulpstoffen voor mens, milieu, drinkwatervoorziening en voedselproductie.
- Niet alleen gaswinning maar ook zoutwinning veroorzaakt aardbevingen.
Ook na afbouw van de gaswinning in het Groningenveld zal er nog vele jaren sprake zijn van de gevolgen. Men weet niet hoe lang er nog aardbevingen zullen zijn, hoe zwaar die zullen zijn, wat het effect op een al verstoorde ondergrond is en hoeveel de bodem nog verder zal dalen.
- Men weet nog niet hoe winningsputten na de winning veilig kunnen worden afgesloten, zonder risico op vervuiling van bodem en grondwater.
- De afweging over de gevolgen en de risico’s zijn gebaseerd op door de belanghebbende mijnbouwers verschafte bodemgegevens. Die gegevens zijn niet allemaal voor iedereen toegankelijk waardoor de juistheid daarvan niet door onafhankelijke wetenschappers kan worden vastgesteld. Er zijn voldoende redenen om aan de betrouwbaarheid te twijfelen.
- Er is onvoldoende toezicht op naleving van de regels door de mijnbouwers en onvoldoende controle op de juistheid, volledigheid en onafhankelijkheid van de aangeleverde informatie die als basis voor de besluitvorming en vervolgonderzoek gebruikt is (en wordt).
Inmiddels is voldoende aangetoond dat die informatie niet betrouwbaar is. Denk maar eens aan de inmiddels volledig onderuit gehaalde Witteveen & Bos-rapporten en de fouten in de meetgegevens van het KNMI. Al die informatie, van al die jaren, zou door onafhankelijke wetenschappers opnieuw moeten worden beoordeeld.
- Woonhuizen en bedrijfspanden zijn beschadigd en deels De gevolgen van de honderden lichtere aardbevingen in onze regio voor onze huizen zijn niet bekend, funderingen worden bij de schade- en veiligheidsinspecties niet onderzocht.
- Ook op tientallen kilometers afstand van het epicentrum van aardbevingen kan schade ontstaan. Dat wordt pas sinds kort erkend. Er moet nog worden onderzocht wat dit voor de risico’s betekent.
Kleiner worden die daardoor natuurlijk niet.
- Plaatsing van meer en betere meetapparatuur zou meer inzicht hebben gegeven in de risico’s en burgers hebben geholpen om schade-oorzaken aan te tonen. Omwonenden en lokale overheden wilden dat, het was toegezegd maar is door de rijksoverheid jarenlang tegengehouden. Ook nu nog is er in onze regio veel te weinig meetapparatuur en weten we dus nog steeds niet wat zich in de ondergrond afspeelt.