15 maart 2019 | Stop Zoutwinning
Waterbeheer
- Het waterbeheer is in het Noorden door de gas- en zoutwinning zo complex geworden dat die onbeheersbaar (en onbetaalbaar) lijkt te zijn geworden.
Effectief waterbeheer is wel noodzakelijk voor het voorkomen van (verdere) schade aan huizen en voor de landbouw.
- Het is maar de vraag of in mijnbouwgebieden adequaat waterbeheer überhaupt nog mogelijk is zonder dat dit schade oplevert voor een of meer van de betrokken partijen.
- Bewoners draaien op voor extra kosten terwijl die door de mijnbouwers zouden moeten worden betaald.
Dreigend tekort aan (schoon) water
- De vele incidenten laten zien dat grondwaterverontreiniging niet uit te sluiten is; sommige verontreinigingen kunnen grondwater voorgoed onbruikbaar maken voor drinkwater- en voedselproductie.
- De gevolgen van klimaatverandering blijken veel ernstiger te zijn dan men dacht en er moeten veel eerder maatregelen worden getroffen. Dit inzicht is vrij recent. Dit betekent dat veel plannen en besluiten nog moeten worden aangepast.
Onlangs bleek ook nog eens dat ons water veel ernstiger vervuild is dan men aannam.
- Er dreigt een tekort aan water en(nog meer) vervuiling van water dat o.a. voor drinkwatervoorziening, land- en tuinbouw en de voedselindustrie nodig is.
De kans is erg groot dat de overheid dit te optimistisch ingeschat heeft en dat er meer waterwingebieden en waterbeschermingsgebieden moeten komen dan er nu gepland zijn.
- Uitbreiding van mijnbouw in de buurt van waterwingebieden en waterbeschermingsgebieden is daarom veel te riskant. De beschermde zones rond waterbeschermingsgebieden moeten bovendien veel groter worden.
- Ook industrieel grootverbruik van water moet worden beperkt, zeker voor maken van producten zonder maatschappelijk belang.
- Drinkwater is een eerste levensbehoefte. Land- en tuinbouw zijn essentieel voor onze voedselvoorziening. Daarvoor is voldoende en schoon water nodig. Het is onverantwoord om daar zoveel risico’s mee te nemen!