Nog steeds onzekerheid over calamiteit Nedmag Tripscompagnie

11 februari 2019 | Stop Zoutwinning

Nog steeds grote onzekerheid en onduidelijkheid over de oorzaken en de gevolgen van de Nedmagcalamiteit bij Tripscompagnie van 20 april 2018.

Voor de GBB-bijeenkomst van 22 januari 2018 was Ir. T.F. Kockelkoren uitgenodigd, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Kort samengevat laat de calamiteit bij Tripscompagnie in april 2018 volgens Kockelkoren zien dat de risico’s van zoutwinning groter zijn dan men wist.

Er zit daar al 40 miljoen liter dieselolie in de ondergrond (in de cavernes) die niet meer verwijderd kan worden. Nu is er dieselolie weggelekt, Nedmag weet eigenlijk niet precies waar die gebleven is. Door het lek onstaat er nu meer bodemdaling dan toegestaan en ook veel sneller.

____________________________

Nedmag meldt zelf op haar website dat de onderzoeken naar de oorzaken en de gevolgen afgerond zijn en ingediend zijn bij SodM. Volgens Nedmag zijn er nu nieuwe inzichten over de veiligheid en hebben zij die verwerkt in het nieuwe winningsplan voor Borgercompagnie en Tripscompagnie. Nedmag geeft er in haar nieuwsbericht veel te weinig informatie over, het is meer een PR-verhaal dan een uitleg.

De geloofwaardigheid van Nedmag is inmiddels tot nul gedaald, na alle misleidende, onvolledige en zelfs onjuiste informatie van de afgelopen jaren. We wachten daarom op informatie van SodM, die heeft de conclusies van Nedmag nog steeds niet bevestigd.

Helaas heeft SodM ons 19 weken (!) laten wachten op de informatie uit ons Wob-verzoek van 25 september 2018 en kregen we niet waarom we gevraagd hadden, namelijk alle informatie tot nu toe.

Zo gaat dat dus, je vraagt om alle informatie tot nu toe, die krijg je pas meer dan 4 maanden later, op 7 februari 2019, en dan  krijgt je niet alle informatie waarom je gevraagd hebt maar alleen de informatie tot aan de aanvraagdatum van 25 september 2018. Onbegrijpelijk.

Natuurlijk blijven wij Wob-verzoeken doen totdat we alle informatie krijgen maar leuker maken ze het op deze manier niet en ook niet makkelijker.

Ongerustheid blijft
De informatie die is vrijgekomen via verschillende WOB verzoeken is ronduit schokkend. Er is o.a. sprake van ruim 100 miljoen liter gelekte pekel, wat in het eerste jaar zou oplopen tot ruim 400 miljoen liter, en vervolgens nog eens 400 miljoen liter per jaar!

Wat zijn de gevolgen op termijn? Bijvoorbeeld voor onze veiligheid, onze huizen, de landbouw, het milieu en de drinkwatervoorziening voor Noord-Nederland?

Zie ook