Midden-Groningen laat inwoners meepraten over advies winningsplan

29 januari 2019 | Stop Zoutwinning

Gemeente Midden-Groningen heeft op 23 januari 2019 een inloopbijeenkomst gehouden over het nieuwe winningsplan van Nedmag.

Wethouder Anja Woortman van Midden-Groningen ging in gesprek met bezorgde inwoners die te maken krijgen met de gevolgen van dit winningsplan. De uitkomsten daarvan verwerkt Midden-Groningen in haar advies aan de minister.

Samengevat komt dat op het volgende neer:

  • Angst en ongerustheid
    Angst, ongerustheid en zorgen onder de omwonenden.
    Zij willen geen verdere uitbreiding van dit soort riskante activiteiten waarvan niemand echt zeker weet wat de gevolgen en de risico’s zijn, zeker op lange termijn.
  • Schade
    Vrijwel alle aanwezigen hebben schade aan hun huizen. Schade wordt door Nedmag niet erkend.De meeste aandacht van bestuurders en politici gaat uit naar versterking, schadeherstel en –vergoeding, er is te weinig aandacht voor de problemen rond de erkenning van mijnbouwschade.In 2017 zijn er 5000 mijnbouwschaderapporten opgemaakt waarvan 87% afgewezen is!
    Nedmag verwijst naar de NAM en de NAM naar Nedmag.
    Daarmee lijkt Nedmag de Shell/NAM-strategie te volgen, niet zo vreemd gezien het feit dat Nedmag is voortgekomen uit Shell-Billiton.Schokkend is wel dat onze eigen overheden dit toestaan en zelfs medeverantwoordelijk zijn; 50% van de Nedmag aandelen is namelijk eigendom van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (via de NOM).
  • Overlast en gezondheidsrisico’s
    Er is te weinig aandacht voor de permanente overlast door laag frequent geluid en de zware geluidsoverlast bij het boren van de putten, bij onderhoud en bij aanpassingen.
    Het maken van een nieuw boorgat kan een aantal maanden duren en gaat 24 uur per dag, zeven dagen in de week door.
    Een omwonende omschreef het geluid dat je al die tijd hoort als: “alsof er een vrachtwagen door je slaapkamer rijdt”. En dat steeds opnieuw, voor elk nieuw boorgat én elke keer dat er onderhoud en aanpassingen gedaan worden, ook dit kan maanden duren.

Gemeente Midden-Groningen laat met deze actie opnieuw zien dat zij achter haar burgers staat.
Wij vinden dat de provinciebesturen van Groningen en Drenthe en de gemeentebesturen van Veendam, Aa en Hunze en Tynaarlo dit goede voorbeeld moeten volgen. Wij roepen u allemaal op om dit bij hen onder de aandacht te brengen!

Inwoners van de gemeente Midden-Groningen kunnen voor 15 februari 2019 nog een reactie indienen per e-mail: gemeente@midden-groningen.nl of per post: Postbus 75, 9600 AB Hoogezand. Vergeet niet om uw persoonsgegevens te vermelden.

Op 22 januari was er een aparte sessie voor de dorpsverenigingen en bewonersgroepen van de dorpen die door de zoutwinning van Nedmag geraakt worden. Ook stichting Stop Zoutwinning was daarbij aanwezig.  Nedmag hield het gebruikelijke verkoopverhaal dat we inmiddels kennen en waarin gevolgen en de risico’s voor de omwonenden stelselmatig gebagatelliseeerd worden.  De aanwezigen konden daar vragen over stellen. Aansluitend gaf  de gemeente haar zienswijze.