1 november 2018 | Stop Zoutwinning
In de derde GBB-krant van 2018 aandacht voor de samenwerking van de Groninger Bodem Beweging (GBB) met stichting Stop Zoutwinning en de bewonersgroep in Borgercompagnie:
Stop Zoutwinning
De GBB heeft op 26 september gesproken met de stichting Stop Zoutwinning en andere actiegroepen uit het zoutwinningsgebied.
Besloten is tot intensivering van de samenwerking.
Veel van onze leden in het zuidelijk deel van het Groningenveld – van Winschoten via Tripscompagnie tot Kiel-Windeweer – hebben ook te maken met de gevolgen van de zoutwinning.
Een korte introductie: Gestapelde mijnbouw rond Veendam
Rond Veendam is een kritische situatie ontstaan als gevolg van gas- en zoutwinning.
Dit gebied ligt ingeklemd tussen het Groningenveld en het Annerveen gasveld, maar ook tussen de zoutwinning van Nedmag en die van AkzoNobel. Stichting Stop Zoutwinning verzet zich tegen de geplande uitbreiding van de magnesiumzoutwinning door Nedmag in dit gebied.
De geschiedenis herhaalt zich
Net als gaswinning kent de zoutwinning de nodige incidenten. En net als de gaswinners ontkennen de zoutwinners dat er sprake is van schade als gevolg van hun activiteiten.
Het oorzakelijk verband met aardbevingen werd altijd ontkend – terwijl inmiddels duidelijk is dat zoutwinning ook aardbevingen veroorzaakt (op 19 november 2017 bij Heiligerlee 1.3, bijvoorbeeld).
Gedupeerden van de zoutwinning voelen zich niet gehoord en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Deze gedupeerden worden in opdracht van de zoutwinners door dezelfde bureaus afgeserveerd die ook door NAM ingezet worden.
Stichting Stop Zoutwinning
De stichting Stop Zoutwinning zet zich al twee jaar in om uitbreiding van de magnesiumzoutwinning door Nedmag te voorkomen. De stichting komt op voor de belangen van inwoners van het hele zoutwinningsgebied.
In dit gebied is sprake van zogenaamde gestapelde mijnbouw. Bewoners ondervinden zeer veel overlast van zowel gas- als zoutwinning.
Calamiteit
Bij de zoutwinning van Nedmag op 1800 meter diepte ontstaan in de ondergrond zogeheten cavernes. Op 20 april 2018 heeft het dak van een van de cavernes van Nedmag het begeven.
Als gevolg hiervan lekken er mogelijk honderden miljoenen liters met diesel verontreinigd pekelwater de ondiepe ondergrond in. Dit is een ernstig gevaar voor het grondwater en de drinkwatervoorziening voor de provincie Groningen.
Dieselolie wordt gebruikt als afdekking van de magnesiumzoutlaag. Intussen is er 40 miljoen liter dieselolie “zoek” in de ondergrond. Daarnaast daalt de bodem versneld, met minimaal 1 centimeter per maand. Per maand!
De zoutwinning zal op termijn – naar schatting – een totale bodemdaling van 1 meter veroorzaken. Dit komt nog bovenop de bodemdaling door de gaswinning en door de waterwinning.
Ondanks de calamiteit en de nadelige gevolgen voor de bovengrond wil Nedmag (natuurlijk) gewoon doorgaan met winnen.
Nedmag wil nieuwe putten boren in Borgercompagnie.
Bewonersgroep Borgercompagnie
Tijd om de krachten te bundelen
Voor mensen in het gaswinningsgebied is het een bekend verhaal: Natuurlijk komt er geen schade, de schade komt niet door ons, helaas vergoeden wij de schade niet. Wanneer er dan drie verschillende bedrijven ondergronds winnen (gas, zout en water) wordt het helemaal ondoorzichtig. Tijd om de krachten te bundelen.
Wij weten:
- Dat in 1972 de bewoners van Borgercompagnie opgeschrikt werden door ondergrondse explosies omdat Shell/Billiton met exploratie seismiek in kaart bracht waar het magnesiumzout zich bevond.
- Dat niemand in het dorp hier iets van wist. Het voelde als een overval.
- Dat ook in die beginjaren er tweespalt in het dorp bestond over deze zoutwin activiteit.
- Dat Nedmag voor 50% in handen is van de NOM en voor 50% in handen is van het Belgische familiebedrijf Lhoist.
- Wij weten dat de NOM voor 50% gefinancierd wordt door EZK en voor de andere 50% door de drie noordelijke provincies.
- Dat na 45 jaar wij al meer dan 20 jaar problemen hebben en de gevolgen ondervinden van de zoutmijnbouw door scheefstand van en scheuren in onze huizen en boerderijen.
Dat als wij onze schade aankaarten bij Nedmag, alle procedures van schademelding doorlopen worden tot aan de Tcbb en dat alle schades afgewezen worden. - Dat vanaf 1995 Nedmag versnelt het zout onder ons vandaan trekt en de bodem sneller zakt.
- Dat de conclusie van de aan elkaar geschreven bestaande rapporten is dat de schades zijn ontstaan omdat wij in oude huizen wonen met funderingen op staal (op het vaste).
Eigen schuld dikke bult. - Dat niemand, behalve onafhankelijke deskundigen, wil inzien dat zich in de gemeente Veendam een ramp zal voordoen in de ondergrond waar de veroorzakers van het verstoren van die ondergrond geen antwoord op hebben. Op 20 april 2018 ontstond er een breuk in het dak van de caverne met uitstroom van dieselolie en pekelwater tot gevolg.
De volledige GBB-krant is digitaal beschikbaar op de site van de Groninger Bodem Beweging. Het is alweer de 9e editie en ook deze keer het lezen meer dan waard. Aangrijpende verhalen van gedupeerden en boordevol interviews, tips en nuttige achtergrondinformatie.