17 oktober 2018 | Stop Zoutwinning
Jakoba Gräper-Niemeijer was een van de genodigden voor het rondetafelgesprek over zoutwinning bij de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 12 september jl.
Net als Stichting Stop Zoutwinning is zij van mening dat magnesiumzoutwinning op een veilige manier niet mogelijk is en dat de overlast waar de omwonenden onder te lijden hebben onverantwoord en ontoelaatbaar is.
Zij spreekt uit jarenlange, persoonlijke, ervaring.
Een aantal citaten uit de position paper die zij voor het rondetafelgesprek heeft aangeleverd:
“Zowel Economische Zaken als SodM geven toe dat ook zij niet weten hoe de ondergrond zich precies gedraagt en voor welke gevolgen in de toekomst wij met elkaar nog komen te staan. Ook de wetenschap en onpartijdige deskundigen hebben daar geen eenduidige mening over. Daar komt nog bij dat Nedmag al jaren niet bereid gebleken is om alle twijfel weg te nemen rond de schade in de diepe ondergrond en bovengronds door het aanleggen van een groot meetnetwerk van zowel tiltmeters als van micro-trillingen meters. Nedmag komt ermee weg omdat ook de vergunningverlener en de toezichthouder deze meetmethoden nog steeds niet vereisen.”
“De firma Nedmag probeert met alle mogelijke onderzoeken aan te tonen dat onze schades niet veroorzaakt worden door bodemdaling, ofschoon GeoDelft in 2001 in haar rapport in opdracht van Nedmag wel degelijk gewezen heeft op mogelijk schade door bodemdaling bij met name oude huizen.”
“alle gegevens betreffende de put eigenschappen en werkzaamheden verricht aan die putten hoeven pas na 5 jaar openbaar gemaakt te worden. Dat is niet te rijmen met het algemeen belang dat gediend is met het op de voet kunnen volgen van wat er in onze directe leefomgeving in de diepe ondergrond gebeurt.”
“Tussen 2010 en 2013 ben ik, samen met meerdere vertegenwoordigers van de inwoners van Borgercompagnie, Tripscompagnie en de Langeleegte, drie jaar bijna maandelijks in gesprek geweest met Nedmag, met een vertegenwoordiger van de provincie Groningen, vertegenwoordigers van de gemeente Veendam, Menterwolde (nu Midden-Groningen) en het Waterschap. Toen bleek al gauw dat niet meten leidt tot niet weten maar ook tot niet willen weten. Dat geldt zeker voor wat betreft de schades aan onze huizen.”
“Naast het ondervinden van individuele schade aan onze huizen lijden wij als bevolking van Veendam en omgeving als geheel onder de gevolgen van de magnesiumzout mijnbouw in combinatie met de gaswinning. Laagfrequent geluid treft een aantal mensen en verstoort bij deze mensen hun lichamelijk en geestelijk welzijn. Na jaren van bijna echt “vechten” om gehoord te worden met deze klacht, lijkt nu eindelijk ook het SodM doordrongen van de ernst ervan. Na ruim 9 jaar is het SodM bereid serieus onderzoek te willen doen naar de herkomst van dit levens verstorende laagfrequente geluid.”
“In de afgelopen jaren zijn ook heel veel mensen murw geslagen, hebben veel mensen gezondheidsproblemen gekregen en hebben op advies van de arts de strijd gestaakt. Dat ook bij de zoutwinning een wel zeer ongelijke strijd wordt gevoerd, moet u met de ervaring van de gaswinning bekend voorkomen. In ons geval ontvangen we daarbij ook nog eens totaal geen steun van het gemeentebestuur van Veendam.”
Lees ook haar indringende en onthutsende overzicht van 45 jaar magnesiumzout mijnbouw in Borgercompagnie (WHC-1) en Tripscompagnie (WHC-2) t.b.v. de Provinciale Staten van Groningen.
Hieronder de toelichting van Jakoba Gräper-Niemeijer:
Zie ook