Gemeente Midden-Groningen: Stoppen met de zoutwinning

12 september 2018 | Stop Zoutwinning

Wethouder Anja Woortman van de gemeente Midden-Groningen was een van de genodigden voor  het rondetafelgesprek over zoutwinning bij de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) op 12 september jl. Zij pleit voor het stopzetten van de zoutwinning in de Veenkoloniën: “De wetenschappelijke rapporten spreken elkaar ook tegen. Mensen ontlenen daar geen vertrouwen meer aan. Wij als Midden-Groningen zijn naast onze inwoners gaan staan en zeggen: stoppen met de zoutwinning.”

Gemeente Midden-Groningen

De recente calamiteit bij Nedmag in Tripscompagnie toont volgens de gemeente aan dat deze methode van zoutwinning onbeheersbaar is.

Er is sprake van versnelde bodemdaling maar er is niet bekend hoeveel extra bodemdaling er komt en ook niet wat het effect daarvan op woningen is. Wel wordt hierdoor al in 2018 de maximale 50 cm bodemdaling bereikt die volgens het huidige winningsplan toegestaan is.

Een aantal citaten uit de position paper die de gemeente Midden-Groningen voor het rondetafelgesprek heeft aangeleverd:

“De uitbreidingsplannen hebben meer nadelige gevolgen. Zo zal de waterhuishouding (grondwaterpeil en waterpeil) negatief worden beïnvloed en zijn er maatregelen nodig om de extra bodemdaling op te vangen (plaatsen stuwen en gemalen). De bevaarbaarheid van de toeristische vaarroute door Kiel-Windeweer kan bijvoorbeeld alleen worden gewaarborgd door de extra aanleg van twee sluizen. In deze vaarroute is in 2008 18 miljoen euro geïnvesteerd voor de aanleg en renovatie van bruggen en sluizen. Het dorp Kiel-Windeweer is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht.

Het gebied waar Nedmag zout wint en winningsplannen heeft, ligt ingeklemd tussen en deels boven 3 gasvelden: het Groningenveld, het Annerveenveld en het (kleine) Kiel-Windeweerveld. De bodemdaling vereist peilaanpassingen door het waterschap. De inwoners vrezen dan ook dat zij bij schademeldingen van het kastje naar de muur worden gestuurd.

(De gemeente Midden-Groningen ondersteunt dan ook van harte de aanbeveling van SODM in de Staat van sector zout om de Tijdelijke commissie mijnbouwschade ook deze schades af te laten handelen en inwoners niet te belasten met de vraag van wie de veroorzaker is).”

“Nu het onderzoek naar de oorzaak en gevolgen van deze calamiteit nog niet is afgerond en risico’s daardoor niet uit te sluiten zijn, is de gemeente Midden-Groningen van mening dat zo lang risico’s onvoldoende in beeld zijn, uitbreiding van mijnbouwactiviteiten per direct een halt toe moeten worden geroepen.”

Hieronder de toelichting van wethouder Anja Woortman.

Zie ook