Persbericht: Uitbreiding zoutwinning Borgercompagnie is van tafel

22 augustus 2018 | Stop Zoutwinning

Naar aanleiding van bezwaren van onder andere Stichting Stop Zoutwinning, de gemeente Midden-Groningen en bewoners van Borgercompagnie heeft het Staatstoezicht op de Mijnen de Minister van Economische Zaken en Klimaat geadviseerd geen vergunning af te geven voor het boren van nieuwe putten voor zoutwinning door Nedmag.
Gevolg hiervan is dat Nedmag op dit moment haar locatie bij Borgercompagnie niet kan uitbreiden, en mogelijk helemaal geen magnesiumzout meer kan winnen.

Onbeheersbaar door totaal gebrek aan kennis en inzicht
Nedmag heeft op 20 april jongstleden een lekkage in haar cavernesysteem geconstateerd waarbij een onbekende hoeveelheid pekel en diesel weglekt. Dit lek kan niet gedicht worden en ook de oorzaak is vooralsnog onbekend.
Uit het advies van SodM aan het ministerie blijkt dat Nedmag de problemen met betrekking tot deze lekkage heeft gebagatelliseerd. “In feite erkent SodM dat Nedmag een totaal gebrek aan kennis van en inzicht in haar activiteiten in de ondergrond heeft en niets kan doen om de calamiteit op te lossen, behalve het grondwater monitoren met een paar simpele peilbuizen”, aldus Jean-Pierre Dessart, woordvoerder van Stichting Stop Zoutwinning. “Dit gebrek aan kennis is door onze Stichting uitgebreid naar voren gebracht in ons bezwaarschrift aan SodM.”
SodM constateert ook een levensgroot risico op herhaling van de lekkage. “Ook hier hebben wij al voor gewaarschuwd.”

Versnelde bodemdaling
Uit documenten die Stichting Stop Zoutwinning heeft ontvangen in de bezwaarprocedure bij SodM komt naar voren dat voor de komende twee jaar een bodemdaling van minimaal 25 cm. wordt verwacht. Dessart: “Ons is door Nedmag voorgehouden dat de gevolgen van de lekkage zeer beperkt zouden zijn. Er was sprake van versnelde bodemdaling. Nu komen we er bij toeval achter dat de bodem 10 keer zo hard gaat zakken. Wij hebben er geen woorden voor dat dit zogenaamd transparante bedrijf dit voor ons verzwijgt.“
De bestaande én de nieuwe, exorbitante, bodemdaling heeft grote gevolgen voor onze huizen, bedrijven en infrastructuur in het bodemdalingsgebied.

Ontstaan door breuken /aardbevingen?
Ook de oorzaak van de nog steeds voortdurende lekkage is nog steeds onbekend. “In dit gebied liggen ontzettend veel breuklijnen in de ondergrond, én is er sprake van aardbevingen. Het is niet uitgesloten dat deze lekkage ontstaan is door invloeden van breuken en aardbevingen. En wie zegt ons dat Nedmag geen aardbevingen veroorzaakt? Hun bewijs hiervoor is in elk geval weerlegd”, aldus Dessart.

Toekomstig magnesiumzoutwinning
In de regio rond Veendam vindt al jaren zogeheten gestapelde mijnbouw plaats. De combinatie van gaswinning, gasopslag en zoutwinning heeft al meerdere problemen veroorzaakt. “Dat deze calamiteit opgetreden is, is wat ons betreft een reden om de gehele magnesiumzoutwinning te beëindigen. Uitbreiding van de locatie in Borgercompagnie, alsmede een nieuwe locatie bij Kiel-Windeweer zijn wat ons betreft totaal onacceptabel en onverantwoord”, aldus Dessart. “Wij voelen ons in deze gesterkt door het advies van  het Staatstoezicht op de Mijnen, waarin wij expliciet in ons gelijk gesteld worden.”