31 mei 2018 | Stop Zoutwinning
In een eerder bericht hadden we u al laten weten dat Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) het handhavingsverzoek van de gemeente Midden-Groningen heeft afgewezen, Nedmag mag nieuwe cavernes ontwikkelen bij Borgercompagnie.
De gemeente Midden-Groningen is van mening dat de voorgenomen zoutwinning van Nedmag in de nieuw te ontwikkelen cavernes niet binnen het winningsplan uit 2013 valt en dat zoutwinning uit boringen VE-5 en VE-6 ongewenst is. Daarom heeft zij aan de minister van Economische Zaken en Klimaat gevraagd erop toe te zien dat:
- de voorgenomen boringen VE-5 en VE-6 niet worden uitgevoerd anders dan zoals in het winningsplan 2013 staat beschreven;
of - dat de boringen in een gewijzigd winningsplan worden beschreven en beoordeeld;
of - dat de boringen helemaal niet uitgevoerd worden.
Dit verzoek is door SodM onlangs afgewezen.
Stichting Stop Zoutwinning heeft op 31 mei jl. ingesproken tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Midden-Groningen om er bij het college van B&W en de gemeenteraad op aan te dringen om bezwaar te maken tegen de afwijzing van haar handhavingsverzoek.
Het is van vitaal belang dat nu eindelijk alle gegevens over de ernstige lekkage van april, maar ook over de voorgenomen boringen boven water komen. Waar worden de nieuwe cavernes exact aangeboord? Wat is de invloed van de nieuwe cavernes op de voorspelde bodemdalingsgebieden? Wat wordt op termijn de grootte van de nieuwe cavernes? Welke risico’s kleven er aan de nieuwe cavernes, onder andere met betrekking tot instorting en bij het abandonneren van de cavernes? Dat er een levensgroot risico op lekkage is weten we inmiddels helaas al.
Al deze vragen zouden al beantwoord moeten zijn in het huidige winningsplan van Nedmag. Aangezien deze informatie hierin echter ontbreekt kunnen de nieuwe boringen niet onder dit winningsplan plaatsvinden. Daarom mogen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat én het SodM deze boringen gewoonweg niet toestaan. Dat SodM in haar besluit technisch onderscheid maakt tussen de boring en de daadwerkelijke winning van zout doet hier niet aan af. De wet- en regelgeving is hierin overduidelijk.