Ook voor Nedmag verscherpt toezicht nodig!

3 mei 2018 | Stop Zoutwinning

Stichting Stop Zoutwinning maakt zich grote zorgen over de vele problemen rond de zoutwinning en vindt dat ook voor zoutwinner Nedmag verscherpt toezicht nodig is.

De recente ernstige calamiteit bij de Nedmag-putten in Tripscompagnie maakt dit weer eens duidelijk: lekkage, vervuiling, drukvermindering en versnelde bodemdaling.

En laten we ook niet vergeten dat de monsters van de met zware metalen vervuilde grond bij de Nedmaglocatie Borgercompagnie vorig jaar wel heel erg snel werden vernietigd, er is geen mogelijkheid meer voor een second opinion; dat is een kwalijke zaak.

De zoutwinning van AkzoNobel staat al sinds 9 september 2016 onder verscherpt toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Bij AkzoNobel waren er toen al meer dan 60 lekkages van dieselolie, pekel en brakwater vastgesteld, zowel bij boorputten, als bij transportleidingen.
Voor SodM was dit aanleiding om extra controles te gaan uitvoeren. Minister Kamp van Economische Zaken heeft AkzoNobel destijds gewaarschuwd dat hij gebruik kan maken van zijn bevoegdheid om mijnbouwvergunningen en milieuvergunningen in te trekken.

Het verscherpte toezicht is in april 2018 verlengd omdat AkzoNobel de problemen met de lekkages nog niet goed onder controle heeft.

Bovendien heeft SodM geconstateerd dat AkzoNobel nog niet goed weet hoe de cavernes op een goede en veilige wijze kunnen worden achtergelaten.

Worden er meer incidenten gemeld bij de zoutwinning door AkzoNobel omdat er daar na ernstige vervuilingsincidenten nu meer gemeten en gecontroleerd wordt?

Stichting Stop Zoutwinning vindt dat ook bij Nedmag meer controles nodig zijn:

  • Heeft Nedmag de problemen rond de zoutwinning met betrekking tot lekkages misschien ook niet onder controle?
  • Hoe weten wij of Nedmag wél weet hoe de cavernes op een veilige wijze kunnen worden achtergelaten?
  • Zijn er bij Nedmag écht minder incidenten of wordt hier veel minder gemeten en gecontroleerd?

Wij maken ons daar ernstig zorgen over. Wat zijn de risico’s? Bijvoorbeeld voor onze veiligheid, onze huizen, het milieu en de drinkwatervoorziening voor Noord-Nederland?

Is de calamiteit bij Tripscompagnie niet voldoende aanleiding om ook Nedmag onder verscherpt toezicht te plaatsen?