Sensoren tonen aan: aardbeving Zeerijp ook bij ons gevoeld

16 januari 2018 | Stop Zoutwinning

De sensoren van het KNMI tonen aan dat de aardbeving met een magnitude van 3.4 van maandag 8 januari 2018 bij Zeerijp in de wijde omtrek voelbaar was, bijvoorbeeld in Leek op 32, Kiel-Windeweer op 25 en Zuidlaarderveen op 27 kilometer afstand!

Ook in onze regio zullen we onze huizen (weer) moeten controleren op nieuwe schade.

Gasbevingenportaal van de Groninger Bodem BewegingWat veel mensen in de rest van Nederland nog steeds niet weten is dat de door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen, omdat ze zo ondiep zijn, qua voelbaarheid en schade veel zwaarder zijn dan natuurlijke aardbevingen.

Men noemt alleen de zwaarte volgens de schaal van Richter maar een aardbeving op minder dan 3000 meter onder de grond is natuurlijk veel voelbaarder dan natuurlijke aardbevingen die meestal op twintig tot honderd kilometer diepte plaatsvinden. Daardoor kan er dus ook veel meer schade ontstaan. Ook grondsoort en bodemgesteldheid spelen daar een rol in.

Een gaswinningsaardbeving van 3.4 op de schaal van Richter kan in Noord-Nederland dus veel zwaarder zijn en veel meer schade aanrichten dan een natuurlijke aardbeving met een veel hogere waardering op de schaal van Richter.
Herman Damveld legt dat heel goed uit in het gratis te downloaden boekje “Gas uit Groningen – Vijf jaar na de aardbeving bij Huizinge | Augustus 2017.

Wat betekent dat voor ons?
De door Nedmag beoogde nieuwe zoutwinlocatie bij Kiel-Windeweer, Oud-Annerveen en Zuidlaarderveen ligt tussen 3 gasvelden: het Groningenveld, het Annerveenveld en het Kiel-Windeweerveld. Daarnaast zijn er extra risico’s door de aanwezigheid van veel risicovolle installaties en diepe en ondiepe breuklijnen.

Het gasveld bij Vries is op 14 kilometer en het geplande gasveld bij Midlaren op 6 kilometer van Kiel-Windeweer.

Langelo is hemelsbreed maar 22 kilometer van Kiel-Windeweer. Volgens de NAM zijn daar, door de gasopslag, aardbevingen mogelijk met een kracht van maximaal tussen de 3.6 en 4.0 op de Schaal van Richter.

Mogelijk wordt het effect van de aardbevingen door de zoutlagen ook nog eens versterkt. De aardbeving van 3.4 bij Zeerijp op 27 kilometer afstand deed de sensoren in Zuidlaarderveen enorm uitslaan.

Dit alles roept bij stichting Stop Zoutwinning nog meer vragen op over de risico’s dan we toch al hadden. Wij willen dat alle vragen over risico’s en schade beantwoord worden.

Onzekerheid over de veiligheid
Men weet te weinig over de stapeling van effecten bij de combinatie van gas- en zoutwinning en andere activiteiten in de ondergrond en over de risico’s daarvan.
Veel onderzoek blijkt niet onafhankelijk; de kwaliteit is door onafhankelijke wetenschappers ter discussie gesteld.

De overheid heeft erkend dat men van de gaswinning al niet weet of het veilig is, laat staan van de combinatie van gas- en zoutwinning. Wettelijk is dit niet eens toegestaan; de veiligheid van de inwoners hoort voorop te staan. Wij vinden het onacceptabel dat dit dan toch gebeurt!

De komende jaren worden er meer bodemdaling en meer én zwaardere aardbevingen verwacht. Dit leidt tot een ernstige aantasting van het woon- en leefklimaat van vele inwoners.

Door de 3.4 aardbeving bij Zeerijp vorige week hebben overheid en wetenschappers toe moeten geven dat ook de onderbouwing voor het nieuwe meet- en regelprotocol niet blijkt te kloppen en dat ze nog minder weten over de risico’s dan we al wisten.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft niet voor niets nu voor Groningen het hoogste alarmeringsniveau afgekondigd (code rood). Volgens SodM is vanuit het oogpunt van veiligheid naar verwachting een flinke productievermindering noodzakelijk. SodM gaat de komende twee weken bepalen met hoeveel, waar en hoe de gasproductie moet worden verminderd en zal hierover een advies uitbrengen aan de minister van Economische Zaken en Klimaat. Minister Wiebes beslist uiteindelijk wat er met de gasproductie moet gebeuren.

Nú maatregelen nodig!
De kans is groot dat er in onze regio hierdoor meer gas zal worden gewonnen. In het zuidelijke deel van onze regio is echter aanzienlijk minder meetapparatuur geplaatst dan in de rest van het aardbevingsgebied. Er is minder bekend over de gevolgen en de risico’s van de gas- en zoutwinning in dit gebied omdat er minder wordt gemeten! Meten is weten! Wij willen dat, NAM en Nedmag kennelijk niet.

Stichting Stop Zoutwinning vindt dit onverantwoord en wil dat er in dit gebied zo snel mogelijk meetapparatuur wordt bijgeplaatst. Help ons daarbij door uw lokale bestuurders en politici daar op aan te spreken!

Ook is Stichting Stop Zoutwinning van mening dat nu voldoende aangetoond is dat er onvoldoende kennis is over de gevolgen en de risico’s van mijnbouw in onze regio, laat staan van de combinatie van gas- en zoutwinning .

Wat we al wél weten is dat stoppen met gaswinning niet maakt dat de aardbevingen direct ophouden, maar het zorgt er wel voor dat er uiteindelijk minder en minder zware aardbevingen zullen zijn. Er moet alles op alles gezet worden om de gaswinning meteen te verlagen en zo snel mogelijk volledig af te bouwen.

Ook lijkt nu wel duidelijk dat de bodem in onze regio volledig verstoord is en dat uitbreiding van zoutwinning en activiteiten als geothermie en CO2-opslag in onze regio onverantwoord zijn en daarom niet mogen worden toegestaan.