Persbericht – Mark Rutte neemt Dode Zee-zout in ontvangst: “Wij zijn tegen gestapelde mijnbouw”.

19 november 2017 | Stop Zoutwinning


Minister-President Mark Rutte stond een zeer aangename verrassing te wachten tijdens zijn campagnebezoek aan Hoogezand-Sappemeer. In het kader van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Midden-Groningen had de lokale afdeling van de VVD de Koffiebus bij het gemeentehuis gezet. Daar kreeg onze premier Dode Zee badzout aangeboden, dat Stichting Stop Zoutwinning speciaal voor hem uit Israël had opgehaald. Stichting Stop Zoutwinning protesteert hiermee tegen de voorgenomen (magnesium)zoutwinning van Nedmag tussen Kiel-Windeweer en Zuidlaarderveen.

Tegen
Jaap Borg, lijsttrekker van de VVD in Midden-Groningen, verklaarde desgevraagd tegen deze nieuwe zoutwinningslocatie te zijn: “Wij zijn tegen gestapelde mijnbouw in onze gemeente.” Minister-President Rutte sloot zich van harte bij dit standpunt aan.

Symbolisch

“Dit Dode Zee zout is een symbolisch alternatief voor het zout dat Nedmag bij Kiel-Windeweer wil winnen.” zo vertelt Jean-Pierre Dessart, woordvoerder van Stichting Stop Zoutwinning. “Het bevat vele mineralen, waaronder uiteraard magnesium. Dat magnesium alleen in de buurt van Veendam kan worden gewonnen kan onderhand wel tot het rijk der fabelen verwezen worden. Er zijn genoeg alternatieven waarbij het zout gewonnen kan worden zonder bodemdaling, zonder de ondergrond onherstelbaar te beschadigen en zonder schade aan huizen.”

Onverantwoord
Stichting Stop Zoutwinning bood tegelijk met het badzout haar manifest aan Rutte aan. Dessart: “Ons manifest is zeer duidelijk: Boringen nabij gasvelden en breuklijnen zijn onaanvaardbaar. Meerlagenmijnbouw is onaanvaardbaar.”

Meerlagenmijnbouw
Meerlagenmijnbouw of gestapelde mijnbouw is het fenomeen waarbij in een regio meerdere vormen van mijnbouw plaatsvinden. Bij Kiel-Windeweer gaat het om gaswinning uit het Groningenveld én het Annerveenveld (met daar nog tussenin het veld Kiel-Windeweer) waar de zoutwinning nog bovenop zou komen.
“Over de specifieke risico’s van meerlagenmijnbouw (bovenop de afzonderlijke risico’s!) is veel te weinig bekend. Gedupeerden worden van het kastje naar de muur gestuurd en staan uiteindelijk met lege handen.” Aldus Dessart.

Onlangs werd op advies van het Staatstoezicht op de Mijnen de stekker uit Warmtestad Groningen getrokken. De reden: er kleven veel te veel risico’s aan meerlagenmijnbouw en zowel overheden als mijnbouwers hebben te weinig kennis van de gevolgen in de ondergrond.