Informatieavonden Stichting Stop Zoutwinning

15 oktober 2017 | Stop Zoutwinning

Stop Zoutwinning heeft op 6 en 13 oktober 2017 inwoners van Kiel-Windeweer, Zuidlaarderveen en Oud-Annerveen geïnformeerd over de ontwikkelingen rond de plannen van Nedmag voor een nieuwe zoutwinlocatie tussen hun dorpen.

De opkomst in Zuidlaarderveen viel tegen; veel mensen denken dat het al vast staat dat de Nedmag uitbreidingsplannen niet doorgaan doordat de gemeente Hoogezand-Sappemeer er niet aan mee wil werken. Dat is echter nog lang niet zeker.

Twee inwoners van Borgercompagnie vertelden over hun ervaringen met de zoutwinning door Nedmag in hun dorp. Wat zij vertelden sloeg bij sommige mensen in als een bom; er is nog lang over nagepraat.

Hun verhalen komen namelijk helemaal NIET overeen met wat Nedmag vertelt.

Dat komt hard aan, toehoorders zijn geschokt.

Zo maar een paar uitspraken: “Ik wist niet dat het zo erg was”, “Wat Nedmag de mensen in Borgercompagnie aandoet is schandalig!”, “Mensen kunnen ziek worden van dit soort geluidsoverlast, dit mag toch niet?”, “Ik wist niet dat dit kon in Nederland.”

Volgens Nedmag zou de overlast minimaal zijn en zou er nog nooit schade ontstaan zijn door zoutwinning. Daar denken mensen in Kiel-Windeweer, Borgercompagnie en Veendam heel anders over.

Dat Nedmag hun schade niet erkend heeft betekent volgens hen niet dat die niet door de activiteiten van Nedmag veroorzaakt wordt. En over de terugkerende maandenlange zware geluidsoverlast (24 uur per dag!)  had Nedmag hen ook niets verteld.

Volgens hen hanteert Nedmag de NAM-methode , ontkennen dat zij schade veroorzaken en vanalles beloven maar zelden afspraken nakomen. In de praktijk komt het er volgens hen op neer dat schade niet vergoed wordt en dat de woon- en leefomgeving van deze mensen geruïneerd is.

Stichting Stop Zoutwinning vindt dit onaanvaardbaar en gaat door met het verzet tegen de uitbreidingsplannen van Nedmag. Wordt vervolgd!