Zoutwinning op tafel bij de formatie?

17 augustus 2017  |  Stop Zoutwinning

Mijnbouw
Stop Zoutwinning heeft meegedaan aan een oproep aan de informateur en de onderhandelaars van de kabinetsformatie.

Een aantal organisaties heeft de krachten gebundeld en wil dat de overheid voorkomt dat bij zoutwinning dezelfde problemen gaan ontstaan als bij de gaswinning in Groningen.

Huizen en kerken in zoutwinningsgebieden in Groningen, Drenthe en Friesland vertonen al scheuren, zoals dat ook in het aardbevingsgebied het geval is.

Onafhankelijk onderzoek daarnaar is ver te zoeken. De betrokken zoutwinningsbedrijven pareren schadeclaims van particulieren met rapporten van ingenieursbureaus, die verband tussen schade en bodembewegingen door delfstofwinning ontkennen. De parallel met de Groninger gaswinning is onmiskenbaar.

Ook na zoutwinning blijven burgers met de ontstane schade zitten, omdat ze onmachtig zijn een onomstotelijk verband met de ondergrondse winningsactiviteiten aan te tonen.

Net als bij gaswinning zou er ook voor zoutwinning omkering van de bewijslast moeten komen. Schade moet bij voorkeur worden voorkomen maar als er schade is dan moet die worden vergoed tenzij de zoutwinner aantoont dat er geen verband is met de zoutwinning.

De brief is ondertekend door Oud Harlingen, Stichting Winamer Belang, Stichting Stop Zoutwinning en de bewonersvertegenwoordiging van Borgercompagnie.