3 juli 2017 | Stop Zoutwinninjg
Het is een hamerstuk geworden: de Verklaring van geen bedenkingen die zoutproducent Nedmag nodig heeft om haar boorlocatie in Borgercompagnie te kunnen uitbreiden is vanavond afgegeven.
De meerderheid van de Veendammer gemeenteraadsfracties gaf groen licht aan Nedmag, ondanks grote tegenstand en onrust onder de bevolking.
De mijnbouwer was niet in staat duidelijkheid te verschaffen over haar werkelijke intenties, het college en een meerderheid in de gemeenteraad wilden alleen over een aantal randvoorwaarden besluiten. Dit tot grote verontwaardiging van bewoners van Borgercompagnie en Kiel-Windeweer.
De uitbreiding naar het westen zal voor de westelijke regio enorme consequenties hebben. Stichting Stop Zoutwinning, opgericht om te voorkomen dat Nedmag in 2020 een nieuwe boorlocatie tussen Kiel-Windeweer, Zuidlaarderveen en Oud Annerveen opent, concludeert in haar betoog dat Nedmag niet voldoet aan de voorwaarden van de mijnbouwwet en mijnbouwbesluit. Ook de gemeente Hoogezand Sappemeer heeft via een brief aan Economische Zaken om opheldering gevraagd.
Het was vlak na het Hemelvaartweekend dat bij de inwoners van Borgercompagnie een brief van Nedmag op de deurmat viel. De zoutproducent liet hierin weten op deze boorlocatie te willen gaan uitbreiden. Om daarvoor een omgevingsvergunning van het Ministerie van Economische Zaken te krijgen, moet de gemeente Veendam eerst akkoord gaan met een inpassingsplan voor de grond waarop Nedmag deze uitbreidingen gepland heeft, door een ‘Verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Dat Burgemeester en Wethouders een positief advies uitbrachten aan de gemeenteraad, is zowel bewoners van de betreffende dorpen als Stichting Stop Zoutwinning in het verkeerde keelgat geschoten.
Overlast en schade
“De inwoners van Borgercompagnie zijn nog maar net bekomen van de renovatiewerkzaamheden waarmee Nedmag in april 2016 startte en die veel overlast veroorzaakten van zwaar vervoer, geluids- en lichtoverlast,” zo vertelt mevrouw Gräper-Niemeijer uit Borgercompagnie tijdens haar inspraak op de raadsvergadering. “Niet tot augustus, zoals aanvankelijk door Nedmag was beloofd, maar tot in december 2016. De activiteiten die Nedmag nu wil ontwikkelen zullen voor een veel grotere en langduriger overlast zorgen, met geen enkele garantie dat een gebouw met pompen niet opnieuw bewoners jarenlang gek maakt met laag frequent geluid.”
De overlast die zowel renovatie als de zoutwinning zelf met zich meebrengen, is niet de enige zorg van de inwoonster en haar medestanders. “Nedmag is nog steeds niet bereid om op een verifieerbare wijze metingen aan de huizen te verrichten, zodat er eindelijk een verklaring komt voor de schades aan onze woningen.”
Te veel vragen, te weinig antwoorden
Volgens de insprekers zijn er nog veel te veel vragen onbeantwoord. “Hoeveel zwaarder zouden de nieuwe installaties van Nedmag worden? Hoeveel extra lawaai geeft dat? Hoeveel laag frequent geluid? Hoeveel bodemdaling, zakken we nog verder? Is de waterhuishouding goed geregeld dit keer? Kortom: Wat staat ons te wachten?” Stichting Stop Zoutwinning deelt deze zorgen. “Het gebied dat wij vertegenwoordigen, maar ook Veendam en Borgercompagnie, hebben nu al ernstig te lijden onder de gevolgen van diverse mijnbouwactiviteiten. Het is ontoelaatbaar in dit gebied nieuwe mijnbouwactiviteiten te ontwikkelen of bestaande activiteiten uit te breiden, zolang we niet alle gegevens boven water hebben” stelt woordvoerder Jean-Pierre Dessart.
“We hebben nog veel meer vragen. Waar worden de nieuwe cavernes aangeboord? Wat is de invloed van de nieuwe cavernes op de voorspelde bodemdalingsgebieden? Wat wordt op termijn de grootte van de nieuwe cavernes? Welke risico’s kleven er aan de nieuwe cavernes, onder andere met betrekking tot instorting? Wat zal het milieueffect zijn van de injectie van 3500 m3 olie per jaar? Al deze vragen blijven zelfs in het huidige winningsplan van Nedmag onbeantwoord.”
Conclusie van de stichting is dat uitbreiding van bestaande of met nieuwe locaties dus onmogelijk onder het huidige winningsplan kan plaatsvinden. “Sterker nog,” vervolgt Dessart, “het huidige winningsplan vermeldt expliciet dat de huidige cavernes helemaal niet in kaart gebracht kunnen worden. Hiermee houdt Nedmag zich nu al niet aan de Mijnbouwwet en het Mijnbouwbesluit!”
Transparantie
Is de voorgenomen uitbreiding niet een manier om tóch bij de felbegeerde zoutvelden in Kiel-Windeweer te kunnen komen, waarvoor buurgemeente Hoogezand-Sappemeer in januari weigerde toestemming te geven? Voor de gemeenteraad van Veendam geen reden om vraagtekens te plaatsen.
Met verontwaardiging hebben de insprekers en vele toehoorders de beslissing aangehoord, de gemeenteraad heeft niet gehandeld in het belang van de burgers van Veendam en omliggende gemeenten, en niet in het belang van een duurzame toekomst. Nedmag moet met feiten op tafel komen en inhoudelijk reageren. De bewoners leggen zich niet neer bij de uitbreiding van Nedmag en zullen alle legale middelen aanwenden om de uitbreiding tegen te houden.